Add caption |
Rendang
Rendang merupakan masakan daging yang
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging
lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa
dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai
hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun
disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis
berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya.
Rendang adalah masakan yang berasal dari
Sumatra Barat, Indonesia. Ia kemudiannya dibawa oleh penghijrah ke Malaysia.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteRendang yang cikgu perkenalkan nampaknya sedap:P
ReplyDeleteTerima kasih.
DeleteTerima kasih kerana sudi berkongsi maklumat yang memanfaatkan pelajar.
ReplyDelete